Houd de energie in je workshop hoog met brainfood

HOud de energie in je workshop hoog met brainfood

Een creatieve sessie zoals een workshop, Design Sprint of een Brainstorm, is een intensieve bezigheid.

Om de energie van je team hoog te houden is het dan ook verstandig om alle omgevingsfactoren hierop af te stemmen: voldoende rust, een inspirerende, ergonomisch ingerichte ruimte en last but not least: de dagelijkse voeding. We laten je graag zien hoe je menu kan bijdragen aan een productieve dag. Gezond en lekker zijn hierbij sleutelwoorden.

Goede voeding is essentieel voor een productieve dag. Als je je voeding afstemt op je activiteiten kun je meer bereiken. Goede voeding geeft energie, houd je fris en scherp, en zorgt op gezette tijden even voor een brain-break. Zorg dat de keuze voor wat je op tafel zet aansluit bij de energie van je workshop en ondersteunend is aan het proces.

Sommige voedingsmiddelen ondersteunen een frisse geest, andere, hoe lekker ze ook kunnen zijn, werken juist tegen. Dus denk na over wat je op tafel zet; je eten moet energie geven, maar niet te zwaar zijn en versuffend werken. We hebben een aantal richtlijnen opgesteld die zorgen dat de deelnemers de sessies fris en gefocust kunnen doorlopen.
DE HELE DAG OP TAFEL
Water. Zorg dat er de hele dag water, plat en bruisend, voorhanden is. Het drinken van voldoende vocht zorgt voor een scherpe geest en voorkomt een slecht humeur. 
Zet het water op de tafels van de deelnemers zodat ze het kunnen pakken zonder op te staan en het proces te verstoren. Vermijd suikerhoudende frisdranken want na de Sugar-high komt onherroepelijk de Sugar-low!

ALTIJD IN DE BUURT
Stimuleer theedrinken vs. koffiedrinken. Zorg ervoor dat er naast koffie ook heet water (waterkoker) en thee klaar staat. Zet daarbij ook verse gember en citroen klaar zodat je verse gemberthee kan maken. Van gember is bekend dat het de bloedcirculatie verbetert en zo vermoeiing tegengaat.

‘s OCHTENDS OP TAFEL
Om de dag op te starten is fruit natuurlijk een fantastische keuze. Het hydrateert, zorgt voor een goede opname van voedingsstoffen, en oh ja, het is zo lekker. Zet een flinke mand handfruit op tafel. Denk hierbij aan: appels, bananen en mandarijnen. In tijden van covid is het wel verstandig even na te denken over hoeveel men aan moet raken om je fruit te pakken, dus dan zijn druiven misschien wat minder handig.
Fruit levert een prima portie energie voor de start van de dag maar daarnaast heb je ook eiwitten en vetten nodig, anders komt de honger na een uurtje weer om de hoek.
Om dit aan te vullen zet je noten en (donkere) chocolade op tafel. Een handje noten is een gezonde snack, tjokvol antioxidanten. We kunnen er heel diep op ingaan, de ene noot is gezonder dan de andere maar met een bakje (ongezouten) gemengde noten, denk studentenhaver, zit je altijd goed. 

Je verwacht het misschien niet, maar ook chocolade is gezond. Chocolade bevat polyfenolen die zorgen voor hogere energieniveaus. Neem wel pure chocolade van tenminste 70% cacao, en skip witte- en melkchocolade want dat is een suikerbommetje waarbij je alle voordelen van pure chocolade precies misloopt.

Oh ja, pak voor die chocolade gelijk een duurzame, slaafvrije soort, nu je toch zo lekker bezig bent.

LUNCH
Wij Hollanders zijn nogal gewend aan onze bammetjes of misschien de luxere belegde broodjes voor de lunch en goed brood kan natuurlijk ook fantastisch zijn maar een maaltijd gebaseerd op brood zorgt gegarandeerd voor een slaperig gevoel en een minder productieve periode na de lunch. Houd het licht en serveer een (of meerdere) salades, denk hierbij aan een caesarsalade of een lekkere Luikse salade met kropsla, boontjes, een gekookt eitje, een paar gekookte krieltjes, eventueel wat spekjes en een simpele dressing. Serveer naast de salades eventueel als aanvulling een soepje. 

’s MIDDAGS OP TAFEL
Om de trek na de lunch te stillen raden we aan om wat te snacken op tafel te zetten maar uiteraard gaan we wel voor de gezonde snacks: snoeptomaatjes, mini komkommertjes, stukjes bleekselderij, oftewel crudité’s. Of trek een zak groentechips open en zet dat in bakjes op tafel. Ook de donkere chocolade kun je op tafel laten staan, lekker voor bij een kopje thee, of ok, koffie.

Als je dan de hele dag op de gezonde toer bent is het geen schande om een ‘secret sin’ in het programma op te nemen. Een guilty pleasure als een stroopwafel kunnen we zelf ook moeilijk laten liggen.

SMOOTHIE BREAK
Tussen lunch en diner zit vaak zo veel tijd dat er een dipje in de energie kan ontstaan. Om dit te ondervangen is een ‘Energizer smoothie break’ een perfecte uitkomst. Smoothies komen in geuren en kleuren tegenwoordig en de gezondheidsclaims buitelen over elkaar. Je kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft er al eens een smoothie mee gemaakt en je kunt er van alles aan toevoegen om het nog gezonder te maken maar belangrijker is dat het lékker is. Houd het bij fruit en evt. groenten, maar skip lekker de tarwegras en boerenkool. Je kunt er nog voor kiezen om er yoghurt of andere (vegan)melkproducten aan wilt toevoegen voor een wat romiger eindresultaat. Wij adviseren om het lekker fris te houden en er nog een shotje gember (daar is ie weer) aan toe te voegen. Kom je er niet uit dan volgen hieronder nog twee recepten die gegarandeerd in de smaak vallen. Heb je nou niet de materialen voor handen of de tijd om zelf aan de slag te gaan met fruit en een blender, loop dan even de supermarkt in en haal een selectie kant en klare smoothies, no shame in that! Dat geld overigens ook voor je salades en soepen van de lunch.

GROENTENSMOOTHIE MET VERSE gember

Ingrediënten:
2 stuks bospeen, geschild en geraspt
1 kwart komkommer, kleingesneden
1 stengel bleekselderij, kleingesneden
1 appel, zonder klokhuis
1 duim verse gember, geschild en geraspt

Ingrediënten:

Doe alle ingrediënten in een blender en draai tot een glad resultaat. Giet het eventueel nog door een zeef voor een nog gladdere smoothie.

FRUITSMOOTHIE MET VERSE GEMBER

Ingrediënten:
200 g diepvries (ja, echt) aardbeien
1 banaan
250 ml sinaasappelsap (ongeveer 3 sinaasappels)
1 duim verse gember, geschild en geraspt
Ingrediënten:

Doe alle ingrediënten in een blender en draai tot een glad resultaat.Doe alle ingrediënten in een blender en draai tot een glad resultaat.
TIP VAN DE AUTEUR

Wees bij meerdaagse sessies vooral in het begin terughoudend met alcohol aan het einde van de dag. Een gezamenlijke borrel na de eerste dag kan op het eerste gezicht de samenhang en creativiteit een boost geven maar de volgende dag wordt de rekening betaald en ben je contraproductief. Wacht lekker tot de laatste dag en vier het resultaat als de sessie is afgerond. Dan valt er ook écht iets te vieren en dat borrelt nóg prettiger.