De 11 eigenschappen van een fantastische facilitator

De 11 EIGENSCHAPPEN van een fantastische facilitator

Echt goede facilitators hebben dezelfde 11 eigenschappen. Het goede nieuws? Je kunt ze allemaal leren. Hieronder de 11 eigenschappen op een rij:

#1 ALTIJD VOORBEREIDEN
Een geweldige facilitator bereidt zich altijd voor. Vergis je niet: 80% van het succes van een workshop zit in de voorbereiding. Hoe beter de Facilitator zich voorbereidt op de workshop, hoe beter de uitkomst zal zijn.

#2 DE ENERGIE SPAT ER VANAF!
Een geweldige facilitator geeft energie aan het team! De Facilitator geniet echt van de workshop en dat zie je eraan af. Die energie beïnvloedt iedereen in de workshop.

# 3 HEEFT OOG VOOR DETAILS
Een geweldige facilitator besteedt aandacht aan de kleine dingen met het einddoel in het achterhoofd. Zij zorgt dat elk detail is verzorgd. Dit gaat van zorgen dat iedereen de presentaties snapt tot zorgen dat de dieetwensen worden meegenomen in de lunch.

# 4 IS KWETSBAAR
Een geweldige Facilitator is kwetsbaar en is bereid zich open te stellen. In plaats van opscheppen over alle successen helpt de facilitator om ieders masker af te laten doen door zichzelf kwetsbaar op te stellen. Deelnemers zullen beseffen dat ze niet perfect hoeven te zijn om een ​​waardevolle bijdrage aan het proces te leveren. 

# 5 HOUDT DE TIJD BIJ
Een geweldige facilitator is een tijdwaarnemer. Gewapend met een Time-Timer als de vriendelijke tool zorgt de facilitator ervoor dat het team alle oefeningen binnen de gestelde tijd doet. De truc is om een ​​vruchtbare discussie te laten gebeuren en een "praten alleen omwille van het praten" te stoppen. Er zit magie in korte deadlines en de Facilitator maakt optimaal gebruik van deze magie.

# 6 IS ALTIJD AAN HET VASTLEGGEN
Een geweldige facilitator gebruikt het ABC-tje (die vertaalt niet lekker): Always Be Capturing. Ofwel: Leg alles vast. De Facilitator werkt als een extern geheugen voor de groep. Zij luistert, legt vast, vat samen en stelt vragen tot het probleem achter het probleem duidelijk is. Samenvatten is het geheime hulpmiddel om te controleren of iedereen op dezelfde frequentie zit.

# 7 DURFT IN TE GRIJPEN
Een geweldige facilitator durft in te grijpen wanneer iemand in de groep dreigt het proces te laten ontsporen of te “kapen”. Af en toe kom je de negatieve "nee-zegger" of het kukeleku alfa type tegen die de rest van het team negatief in zijn greep houdt. De facilitator moet beschikken over moed en finesse om die persoon te neutraliseren zonder het proces te schaden.

# 8 BEGELEIDT DE GROEP
Een geweldige facilitator begeleidt de groep door het ruige terrein van creativiteit en besluitvorming. Zij raakt nooit, maar dan ook nooit betrokken bij de inhoud van de discussie. Het is de rol van de facilitator om de groep te behoeden en te begeleiden, zonder haar eigen mening te delen.
#9 IS EEN ARCHITECT
Een geweldige facilitator is een echte architect. Elke uitdaging en elke workshop vraagt ​​om een ​​programma op maat. Leunend op vele voorbeelden en met toegang tot een breed scala aan gereedschappen zal de facilitator voor iedere uitdaging een op maat gesneden programma kunnen samenstellen uit bestaande bouwblokken. 

# 10 BEWAAKT DE PSYCHOLOGISCHE VEILIGHEID
Het is de verantwoordelijkheid van de facilitator om de psychologische veiligheid te waarborgen van alle deelnemers. Iedereen moet zich veilig genoeg voelen zijn mening en en ideeën te delen. Van de CEO tot de onderhoudsman. Elk idee is waardevol.

# 11 RETROSPECT
Een geweldige Facilitator doet altijd de zogenaamde “Retrospect”, oftewel de terugblik. De groep vragen wat goed ging en wat we kunnen verbeteren, zal niet alleen de Facilitator beter maken. Het hele team zal profiteren van een goede Retrospect.

TIP VAN DE AUTEUR

Veel vlieguren maken helpt! Net als dat je voetballen niet leert door erover te lezen maar door het te doen.